Чукотка и Самара решиха да преминат в друг часови пояс
Чукотка и Самара решиха да преминат в друг часови пояс / снимка: sxc.hu

Две руски области - Чукотка и Самара, решиха да преминат в друг часови пояс след предложение на президента Дмитрий Медведев и въпреки протестите на учени и местни жители, предаде Франс прес.

Чукотка ще намали с един час часовата си разлика с Москва, която след промяната ще стане осем часа. Самара пък ще влезе в същия часови пояс като руската столица.

В Русия понастоящем има 11 часови пояса - от Калининград до Чукотка.

Идеята за намаляване броя на часовите пояси бе предложена от президента Дмитрий Медведев в обръщение към нацията през ноември. Целта е да се подобри координацията между двата края на страната, но предложението не се приема единодушно, съобщава БТА.

Учените от Института за изследване на Североизтока се обявиха против тази идея. Те смятат, че жителите на тази зона след промяната ще имат още по-малко часове дневна светлина.

"Полярната нощ в някои окръзи трае месеци. Промяната на часовия пояс ще се отрази отрицателно на здравето и производителността", заявяват учените в изследване, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според проучвания на Фонда за социални изследвания една трета от жителите на Самара подкрепят смяната на часовия пояс, но почти толкова са против - 30 процента.

Противниците на тази идея се опасяват от влошаване на криминогенната обстановка и увеличаване на пътнотранспортните произшествия след падането на нощта.