Човешка грешка причина за катастрофата на лайнера “Сий Даймънд”
Човешка грешка причина за катастрофата на лайнера “Сий Даймънд” / netinfo

Причина за катастрофата на лайнераСий Даймънд”, потънал на 6 април край остров Санторин, е човешка грешка. Това заяви Георгиос Кубенис, представител на кипърската компания “Луис круиз лайнс”, която е собственик на потъналия кораб.

Инцидентът е резултат от човешка грешка, подобно на 75% от авариите, които стават в морето”, каза той. Същевременно представителят на компанията стовари вината върху пристанищните служби на остров Санторин заради докарването на лайнера на буксир до мястото, където той потъна.

По думите на Кубенис мястото не е избрано само от капитана, а му е било посочено и от пристанищните власти. Сега компанията-собственик очаква с помощта на подводен батискаф да бъде открита “черната кутия”, която автоматично регистрира разговора с екипажа на кораба, за да се установи реалната ситуация около катастрофата.

10-палубният “Сий Даймънд” се натъкна на 5 април на вулканичен риф на 1 километър от пристанището на гръцкия остров Санторин в Егейско море. При тричасовата спасителна операция на брега бяха евакуирани почти 1 600 пътници и членове на екипажа.