Човек на Путин обвини Медведев в недостатъчно подкрепа
Човек на Путин обвини Медведев в недостатъчно подкрепа / снимка: Reuters

Станислав Говорухин, ръководител на предизборния щаб на премиера и кандидат за президент Владимир Путин, е крайно изненадан, че действащият държавен глава Дмитрий Медведев не оказва подкрепа на Путин в предизборната борба, предадоха руските агенции.

"Имам чувството, че той (Медведев) някак си... си трае. И ми се струва, че би било по-достойно, ако той се включи активно в кампанията на човека, чиято кандидатура сам издигна. Не виждам той да играе активна роля и за мен това е странно, след като той е първият човек, който ни предложи кандидатурата на Владимир Путин за президент", заяви Говорухин в интервю, което трябва да бъде публикувано във в. "Известия". Ръководителят на предизборния щаб на Путин посочи, че макар да не изключва да се стигне до балотаж на вота, смята за по-вероятно той да спечели още на първия тур.

Лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски веднага напомни на Говорухин, че държавният глава по закон няма право да подкрепя, когото и да било от кандидатите. "Изненадва ме позицията на ръководителя на предизборния щаб на Путин, че президентът Медведев недостатъчно активно подкрепя премиера като кандидат за президентския пост. Искам да напомня на драматурга Говорухин, че президентът няма да има право да подкрепя даден кандидат, защото той е президент на цяла Русия. Медведев не е президент на Единна Русия, той няма никакво отношение към тази партия и има правото да не поддържа никого. Освен това Говорухин допуска втора юридическа грешка - подкрепа за някой кандидат може да се изразява едва когато започне агитацията чрез медиите, т.е. от 4 февруари", подчерта Жириновски, цитиран от БГНЕС.

Междувременно Руската ЦИК отказа да регистрира като кандидат за президентския пост в изборите на 4 март губернатора на Иркутска област Дмитрий Мезенцев заради прекалено голям брой невалидни подписи, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според изискванията на закона Мезенцев трябваше да представи в ЦИК над два милиона подписа на избиратели в своя подкрепа. За кандидатите, издигнати от парламентарно представените партии, това изискване не важеше. Проверката обаче установи, че след като бъдат отстранени недостоверните и невалидни подписи, Мезенцев ще остане с под 2 милиона "автографа" в своя подкрепа. Мезенцев не присъства на заседанието на ЦИК и решението бе взето задочно. По данни на ИТАР-ТАСС, отхвърленият претендент няма намерение да протестира.

Комисията отказа да регистрира и Григорий Явлински, един от основателите на извънпарламентарната партия "Яблоко". Сред подписите в негова подкрепа бяха открити над 25 процента недостоверни и невалидни - петкратно повече от законово допустимия брой, уточнява агенцията.

С това регистрацията на кандидатите официално приключва като етап от президентската кампания. Окончателният състав на участниците в надпреварата бе определен още на 25 януари.

Борбата ще продължат петима претенденти. Това са премиерът Владимир Путин, издигнат от управляващата партия "Единна Русия", лидерът на комунистите Генадий Зюганов, водачът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов, председателят на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски и бизнесменът Михаил Прохоров - независим. Имената им ще бъдат разположени в бюлетините по азбучен ред, добавя ИТАР-ТАСС.