/ БГНЕС
Един човек е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис на 25 май. Това съобщи вчера телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията, предаде ТАСС.

По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.

Масови протести и безредици започнаха миналата седмица в Минесота и редица други щати след като в интернет беше публикуван видеозапис на задържането на Флойд, заподозрян за използване на фалшива банкнота. 

Въведоха полицейски час в Индианаполис заради безредиците


На записа се вижда как белите полицаи му слагат белезници и го повалят на земята. Един от тях натиска с коляно шията на задържания, без да обръща внимание на виковете на Флойд, че не може да диша, и скоро афроамериканецът умира в една от болниците в града. 

На 26 май всички участвали в инцидента полицаи бяха уволнени, а един е задържан по обвинение в непредумишлено убийство.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1,7 хиляди души.
БТА