Членове на терористична групировка арестувани в Испания
Членове на терористична групировка арестувани в Испания / netinfo
Испанската гражданска гвардия арестува шестима членове на терористичната групировка “GRAPO”, издирвани за редица престъпления, включително убийство.

“Между арестуваните са Хорхе Гарсия Видал и Исраел Клементе, издирвани за извършеното преди две години убийство на предприемачката Ана Исабел Ереро в Сарагоса”, съобщи Испанското национално радио с позоваване на органите на реда в страната.

По негови сведения “при обиск у арестуваните са открити фалшиви документи и пропагандни материали на “GRAPO”. “Арестите са проведени в няколко населени пункта в Каталуня (област в Североизточна Испания)”, отбелязаха от радиото, цитирано от БГНЕС.

“GRAPO” (Група за антифашистка съпротива “1 октомври”) възниква през 1975 г. няколко месеца преди смъртта на диктатора Франсиско Франко. Тя се придържа към марксистката идеология и си поставя за цел насилствено сваляне на съществуващия строй в Испания.

За 32 години групировката е отнела живота на около 100 души, главно полицаи и военни. През последното десетилетие групировката се занимаваше основно с нападение на инкасатори и отвличане на предприемачи, за да набави средства за финансиране на дейността си.