Член на Ал Кайда заклейми Либия заради медиците
Член на Ал Кайда заклейми Либия заради медиците / netinfo

Високопоставен член на “Ал Кайда” заклейми управляващите в Либия като “омразни неверници” заради знаците, че може да преразгледат случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт.

Това стана ясно от запис, разпространен в интернет. “Либия ласкае Запада и иска да умилостиви неговите господари ... като се откаже от делото за това отвратително престъпление”, казва в записа Абу Яхая ал-Либи. Смята се, че той е член на “Ал Кайда” от Либия, избягал от американски затвор в Афганистан през 2005 година.

“Време е хората да разпознаят тези омразни неверници и тяхната истинска същност ... а не да бъдат правени на глупаци от техните лозунги”, казва Либи, изобличавайки либийския лидер Муамар Кадафи като “тиранин”.

Италианският премиер Романо Проди обяви във вторник, че е отправил молба към Кадафи да пощади живота на шестте здравни работници, осъдени на смърт заради заразяване на деца с вируса на СПИН, а Кадафи е отвърнал, че ще обмисли въпроса. Смъртните присъди бяха осъдени от западни правителства и организации за защита на човешките права.

Синът на Кадафи Сейф ал Ислам по-рано заяви за либийски вестник, че Триполи няма да екзекутира шестимата и ще бъде намерено разрешение. Видеозаписът, последният от поредица с участието на Либи, показва брадат бунтовник, облечен с камуфлаж и със снайпер до себе си. Той е записан от медийното крило на “Ал Кайда” ал-Сахаб и е публикуван в интернет страница, използвана от ислямисти.

Либи отправи гневни коментари към западните държави заради тяхната опозиция срещу присъдата. “Случаят със заразените със СПИН деца не е първият, в който Западът използва двойни стандарти... Когато жертвата е мюсюлманин, това е най-отличителната черта на политиката им”, смята Либи, чието истинско име се предполага, че е Мохамед Хасан.