Член на Ал Кайда призна, че е организирал атентат срещу US военен кораб
Член на Ал Кайда призна, че е организирал атентат срещу US военен кораб / netinfo

Задържаният в Гуантанамо член на Ал Кайда Уалид бин Аташ призна, че е организирал атентата срещу американския военен кораб "Коул" на 12 октомври 2000 г. в Йемен, при който загинаха 17 моряци, а 37 бяха ранени. Това съобщи Пентагонът в комюнике,

цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес, предаде БТА. Аташ каза също, че е помогнал при планирането на бомбените нападения срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., при които загинаха 213 души.

Уалид бин Аташ заяви, че лично е купил експлозивите и е събрал екипа, взривил лодката край ескадрения миноносец, се добавя в съобщението.

"Планирах операцията година и половина преди това", информира Аташ военна комисия, натоварена да установи статута му на "вражески боец".

"Аз бях връзката между Осама бин Ладен и неговия заместник Абд ар Рахим ан Нашири", изтъкна Аташ, който е йеменски гражданин, израсъл в Саудитска Арабия.

Ескадреният миноносец "Коул" беше акостирал на пристанището в Аден, за да зареди гориво. Властите смятат, че Нашири е планирал нападението срещу американския кораб заедно с Аташ, отбелязва АП.