Чили призна: Пабло Неруда може би е убит
Чили призна: Пабло Неруда може би е убит / Guliver/Getty Images

Чилийското правителство призна, че поетът-нобелист Пабло Неруда може да е бил убит след преврата, с който дойде на власт генерал Пиночет, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на вътрешните работи разпространи изявление заради публикации в пресата, че Неруда може да не е починал от рак. В изявлението се признава за автентичен документ на министерството от март тази година, публикуван от испанския в. "Паис".

"Явно е възможно и много вероятно трета страна" да е отговорна за смъртта на Неруда, се казва в документа.

Министерството обаче предупреждава, че експертна комисия по въпроса не е стигнала до заключение.

Неруда е известен с любовните си стихове, но той също е ляв политик и дипломат, близък приятел на президента-марксист Салвадор Алиенде, който се самоубива по време на преврата от 11 септември 1973 г., воден от Пиночет. Поетът тогава е на 69 години и има рак на простатата. Той е травматизиран от преврата, преследванията и убийствата на негови приятели и планира да замине в изгнание, където би бил влиятелен глас срещу диктатурата.

Един ден преди заминаването му обаче е откаран с линейка в клиниката "Санта Мария" в Сантяго за лечение. Там умира на 23 септември.

Подозренията, че диктатурата е замесена в смъртта му, са толкова силни, че през 2013 г. останките на Неруда са ексхумирани за изследване. То не открива следи от отравяне, но семейството му не приема резултатите и иска допълнително разследване, което е разрешено.

Източник: БТА