Четвърта нощ на размирици в гръцки градове
Четвърта нощ на размирици в гръцки градове / снимкa: БГНЕС
Гърция преживя четвърта нощ на размирици. В няколко гръцки града поредните протести, прераснаха в сблъсъци с полицията, след като в атинския квартал „Палео Фалиро” бе погребан 15-годишния Алексис Григоропулос. Той загина на пети декември при сблъсък с полицията в атинския квартал „Екзархия” и това предизвика масово недоволство, главно в средите на анарахистите.

Премиерът на Гърция Костас Караманлис направи ново телевизионно обръщение към нацията, в което нарече "врагове на демокрацията" онези, които подклаждат размириците. Той за пореден път бе категоричен, че правителството ще възстанови реда в страната и ще сложи край на насилието и на проявите на вандализъм. По данни на властите, досега полицията е арестувала над 100 участници в яростните протести. Двайсет и девет души са били ранени. В столицата са били потрошени или разграбени 322 магазина. От тях са взети бижута, дрехи, оръжия, месо, дори и храна за животни, заяви кметът на Атина Никитас Какламанис. Според него насилието е накърнило сериозно имижда на Атина като туристическа дестинация в навечерието на Коледа, когато там се очакват много туристи. Националната банка на Гърция обеща, че ще помогне на пострадалите собственици на магазини, като им предостави изгодни заеми, за да възстановят бизнеса си.

Междувременно стана ясно, че двете най-представителни синдикални централи в Гърция - Общата конфедерация на труда и Федерацията на държавните служители организират 24-часова обща стачка в южната ни съседка. На централния атински площад „Синтагма” трябва да се състои и митинг в знак на протест срещу убийството на 15-годишния младеж. Инцидентът бе последван от масови безредици в столицата и други градове. Митингът ще бъде израз на протест и срещу всякакъв вид насилие и срещу антиработническата политика на правителството, се казва в съобщение на синдикатите.

В 24-часовата стачка участват държавни и данъчни служители, митничари, служители от осигурителните фондове, от общините и префектурите, от всички учебни заведения, банкови чиновници, работещите в държавните банки, но също и в частния сектор, държавната енергийна компания и гръцките пощи. За няколко часа ще спрат да работят и пристанищата, метрото, автобусният, трамвайният и тролейбусният транспорт. Заради стачката гръцките авиокомпании "Олимпик еърлайнс" и "Егеан" вече отмениха вътрешните и международните полети. За известно време няма да се движат и влаковете. Болниците ще обслужват само спешни случаи. Премиерът на Гърция Костас Караманлис беше отправил призив към двата синдиката да отменят стачката. Те обаче отхвърлиха искането. Двата синдиката обединяват над половината от 5-те милиона работещи в Гърция.

Размириците в Гърция са сред водещите теми за западния печат. Погребението на Александрос Григоропулос, което се състоя във вторник, даде повод за нови сблъсъци между демонстранти и полицията, а страната ще бъде парализирана в сряда от 24-часова обща стачка.

Френският вестник "Фигаро" пише, че Атина e обхваната от партизанска война в градски условия. 

Според британския вестник "Гардиън": „Най-тежките граждански вълнения в Гърция от десетилетия нанесоха пореден удар на и без това сериозно намалялата популярност на управляващите консерватори, като оставиха зад себе си опустошения”.

Американският "Интернешънъл хералд трибюн" пише, че на фона на продължаващите сблъсъци, Гърция е изправена пред политическа криза. Това, че убийството на тийнейджър, колкото и трагично да е то, може да постави една цяла държава на колене, говори за дълбокия политически, социален и икономически безпорядък в Гърция, коментира ежедневникът.

Властите изглежда се страхуват да предприемат крути мерки срещу демонстрантите, за да не се стигне до нови смъртни случаи, отбелязва "Интернешънъл хералд трибюн". Говорител на полицията подчертал, че насилието не може да бъде преборено с насилие. Някои обаче оспориха този подход, допълва изданието.

Проявената толерантност имаше обратен ефект, смята журналистът от вестник "Катимерини" Никос Костандарас. Според него сблъсъците са радикализирали всички слоеве от населението.