Четвероевангелието може да помогне в борбата с фалшификатите
Четвероевангелието може да помогне в борбата с фалшификатите / netinfo

Четвероевангелието на цар Иван Александър, един от най-ценните ръкописи на Българското средновековие, може да помогне в борбата с фалшификатите, корупцията и трафика на оръжие. Това стана ясно при представянето на електронния му вариант в Европейския парламент на семинар, организиран от българския евродепутат Биляна Раева.

Принципът на действие на т.н. магически квадрат от Четвероевангелието вече се използва за създаването на уникални шифри на маркировката на автомобилите у нас, които имат застраховка срещу кражба – те са над 900 000. Има подобни кодове и върху етикетите на храните. Предстои да се внедрят и при новите документи за самоличност, разказа пред Дарик професор Живко Желев, който работи по така нареченото стохастично криптиране на квадрата и частичното му дешифриране. Той е категоричен, че този метод е уникален и предпазва от фалшификации.

Професор Желев предлага шифър на подобен принцип да бъде поставен на евро банкнотите за по-голяма сигурност.

Професорът обясни, че този магически квадрат може да се сравни с играта „Судоку”, но в далеч по-сложен неин вариант.

Той обясни, че възможността ценната информация, която е съхранявал в лаптопа си, да е причина за кражбата му при пристигането на летището в белгийската столица.

На форума присъства и епископ Тихон, който отговори на въпрос какво се прави, за да може Четвероевангелието да се върне в България, а не да седи в Лондон, където се съхранява. Той каза, че в Британската библиотека то може да се види от много повече хора.

Духовникът поиска 11 май - Денят на славянските просветители Кирил и Методий, да бъде обявен за европейски ден на културата, а българският евродепутат Биляна Раева каза, че е предложила това още в началото на мандата.