Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд
Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд / БГНЕС, архив
Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, РБ Лайпциг и Байер Леверкузен даряват повече то 18 млн. паунда на своите съперници от Бундеслигата в затруднено финансово положение заради пандемията от коронавирус.

Четирите най-богати клуба в Германия ще съберат приходите от телевизионно излъчване – 11.4 млн. паунда, плюс 6.9 млн. паунда от техни собствени финансови средства, за да подпомогнат клубовете в Първа и Втора Бундеслига. Поради правилото 50+1, според което се забраняват мажоритарните акции на частна собственост освен няколко изключения, имиа опасения относно бъдещето на клубове, които се затрудняват с покриването на загубите от отлагането на мачове за неопределено време.

В Европа има признаци за забавяне на разпространението на коронавируса

Президиумът на Германския футболен съюз ще реши дали сумата от 18.3 млн. паунда ще достигне клубовете и, след среща на Германската лига в сряда, Дортмунд бе един от отборите, които излезе с официално становище относно новата “кампания на солидарност”. “Целта на кампанията е да осигури финансова подкрепа за най-затруднените финансово клубове от пандемията от коронавирус. Винаги сме казвали, че ще показваме солидарност, ако клубовете са в затруднение заради тази извънредна ситуация, с която не могат да се справят самостоятелно”, се казва в изявление на клубовете.
 


“Борусия Дортмунд в момента работи и търси различни варианти. Разбира се, искаме да помогнем на професионалния футбол, когато става въпрос за справяне с икономическите последствия от пандемията”, сподели изпълнителният директор на Дортмунд Ханс-Йоаким Вацке. “Кампанията показва солидарността в Първа и Втора Бундеслига. Президиумът на Германския футболен съюз е признателен на четирите участника в Шампионска лига за помощта към останалите клубове в първите две дивизии на страната”, добави говорителят на Президиума Кристиан Зайферт.
 
БГНЕС