/ БГНЕС
Четирима висши каталунски полицаи, обвинени, че на са направили достатъчно, за да спрат незаконния референдум за независимост през 2017 г. в испанската провинция, се явиха в съда. Очаква се започналото днес дело да продължи до март, предаде ДПА.

Жозеп Луис Траперо беше отстранен като началник на "Мосос д'ескуадра" (каталунската регионална полиция), след като властите не предотвратиха референдума, който беше обявен за незаконен. Сега той и още две служебни лица са заплашени от 11 години затвор, ако бъдат признати за виновни за противодържавна дейност. Друг служител на полицията в Каталуния е заплашен от четиригодишна присъда.

Испански съд не освободи каталунски сепаратист, избран за евродепутат

Процесът срещу тях започва три месеца след като испански съд осъди деветима каталунски сепаратистки лидери на до 13 години затвор за ролята им в организирането на референдума. Полицейските служители са обвинени, че не са упражнили докрай правомощията си, за да блокират референдума.

Траперо даде показания на миналогодишното дело, в които заяви, че неедноркатно е препоръчвал референдумът да не бъде произвеждан поради опасения, че това може да доведе до рухване на обществения ред в Каталуния.

Новото испанско правителство положи клетва

Референдумът показа леко мнозинство в подкрепа на независимостта, но резултатите от него бяха поставени под съмнение от няколко организации, които наблюдаваха процеса.
След референдума испанските власти за кратко прекратиха самоуправлението на областта, макар че впоследствие отново бе избрано регионално правителство, подкрепящо независимостта.
БТА