Четирима души загинаха, а десетки са ранени при нападение в Лиеж
Четирима души загинаха, а десетки са ранени при нападение в Лиеж / снимка: Reuters

Четирима души са загинали, а десетки са ранени при нападение с гранати и стрелба в центъра на белгийския град Лиеж. Един от загиналите е самият нападател.  

Данните за жертвите и обстоятелствата около смъртоносното нападение в Лиеж остават противоречиви. В някои медии се появи информация, че жертвите са шестима. До този момент се потвърждава, че стрелецът, 33-годишният Нуредин Амрани, е действал сам, имал е множество престъпни прояви в миналото и най-вероятно се е самоубил, след като е застрелял три от своите жертви - двама младежи на 15 и 17 години, и жена на 75-годишна възраст.

Пострадалите са 86, като петима от тях се борят за живота си, сред които и малко дете, което ако оцелее, ще навърши две години след месец.

Нападателят е бил призован тази сутрин в Съдебната палата в града. Той е бил на свобода под гаранция, след като през 2008 г. е бил осъден за участие в престъпна група, притежание на над 9000 оръжия, сред които и снайпери, както и за връзка с лаборатория за отглеждане на марихуана. Вместо да се яви на разпита, около 12.30 ч. местно време той е напуснал дома си в близост до площад "Сен Ламбер", на който се намира палатата, след което е извадил от сака си автомат, пистолет и гранати. Той е изстрелял един пълнител с автомата и е хвърлил три от гранатите по училищните автобуси в близост, след което се е застрелял в главата, според очевидци. Следствието изразява съмнения, че може той да е загинал при взривяването на четвъртата граната.

Телевизионните кадри показват пълната паника в центъра на Лиеж, както и униформени и цивилни полицаи, които инструктират хората в заведенията да останат в помещенията, без да ги напускат, отдалечени от прозорците. Часът на нападението е съвпаднал с момента, в който много ученици са излизали от занятия. Поради днешната буря в Белгия коледният базар в близост до мястото на инцидента е бил затворен, което се предполага, че е спестило повече жертви и пострадали.

Четирима души загинаха а десетки са ранени при нападение в Лиеж
netinfo

На мястото на трагедията този следобед пристигнаха кралят и кралицата на Белгия, новоизбраният премиер Елио ди Рупо, както и новият министър на вътрешните работи Жоел Милке. Според Милке службите за сигурност са действали професионално с незабавното отцепване и претърсване на района, благодарение на което са отпаднали съмненията, че нападателят е имал трима съучастници, посочва БТА.

Амрани е имал проблеми с властите от дете, като първата си присъда е изтърпял още като непълнолетен. Той не е бил регистриран като психично болен, а престъпленията му - около 20 - винаги са били свързани с наркотици и оръжие. Властите в страната подчертават, че постъпката му не може да бъде приемана като терористичен акт или атентат, а следва да бъде окачествена като действие на отделен човек. Предстои аутопсия да установи дали нападателят е бил под въздействието на наркотици по време на нападението. В жилището или сака му не е открито предсмъртно писмо.

В часовете след нападението мрежите на мобилните оператори в района на Лиеж са били буквално задръстени от повишения трафик, като този ефект се усети и в Брюксел със затрудненията в телефонните връзки и скоростта на мобилния интернет. Над 35 000 потребители са изпращали към медиите свидетелства - текстове, снимки и видео от мястото на инцидента, с което са помогнали събитията да бъдат отразени на живо онлайн.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, който е и бивш белгийски премиер, заяви, че е "изключително разстроен от жестоките убийства", извършени в Лиеж. "Аз съм объркан и ужасен от необяснимото", заяви Ван Ромпой във видеопослание, публикувано на сайта на Европейския съвет.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати послание до белгийския премиер Елио Ди Рупо и заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента, съобщиха информационните агенции.

Йежи Бузек, председател на Европейския парламент, заяви, че е дълбоко ужасен и осъди "мерзкия акт".