Четирима американски военни бяха за кратко задържани в Либия
Четирима американски военни бяха за кратко задържани в Либия / снимка: БГНЕС, архив

Четирима американски военни, проучващи евентуални маршрути за евакуация, бяха задържани от властите в Либия, а по-късно бяха освободени, съобщи АП.

Американците били задържани на контролен пункт в района на град Сабрата, съобщи Държавният департамент на САЩ. Никой от четиримата не е пострадал. След освобождаването им те са били отведени в американското посолство в Либия, каза служител на Пентагона. По думите му те са работели за нуждите на морските пехотинци, охраняващи посолството, и вероятно са били част от специалните сили на САЩ, разположени в Либия, отбелязва БТА.

Представителят на Пентагона каза, че на контролния пункт явно се е стигнало до пререкания между американците и либийците. Американските военни са били закарани в министерството на вътрешните работи на Либия, където са прекарали няколко часа.

Повече от две години след падането на режима на Муамар Кадафи обстановката в Либия продължава да е неспокойна, а правителството се бори с широко разпространената несигурност, отбелязва Ройтерс.