Четири автобуса с евакуирани от Мариупол са напуснали обсадения и разрушен пристанищен град, където украинските сили се борят да запазят контрола си, съобщи днес правителството.

"Четири автобуса за евакуация успяха да напуснат града вчера през хуманитарния коридор", заяви в социалните мрежи вицепремиерът Ирина Верешчук, като добави, че евакуацията на жени, деца и възрастни хора ще продължи и днес.

"Ситуацията в областта на сигурността е трудна. Нещата могат да се променят", добави тя.

Защитниците на Мариупол отказват да се предадат, но искат гаранции за сигурност

Изглежда, че битката за Мариупол наближава критичната точка след близо два месеца опустошителни боеве, при които неизброимо количество цивилни са попаднали в капан и са загинали.

Контролът над Мариупол и контролирания от сепаратистите източен регион Донбас би позволил на Москва да завърши южния коридор към Кримския полуостров, който анексира през 2014 г., лишавайки Украйна от голяма част от бреговата ѝ линия.

В сряда висшият преговарящ за Украйна и помощник на президента Михайло Подоляк предложи "специален кръг" от преговори в града, за да "спаси нашите момчета".
Днес „Гардиън” публикува информация за изявление на чеченския лидер Разман Кадиров, че „Азовстал” ще бъде превзет „днес преди или след обяд” от руските сили.
 
БГНЕС