Чешкият вицепремиер Иржи Цунек подаде оставка
Чешкият вицепремиер Иржи Цунек подаде оставка / снимка: БГНЕС

Чешкият вицепремиер Иржи Цунек напусна дясноцентристкото правителство на малцинството под натиска на премиера Мирек Тополанек и на собствената му партия, като по този начин успокои напрежението в управляващата коалиция, предаде Ройтерс.

Цунек заяви, че неговата Християндемократическа партия, партньор в трипартийното правителство, ще остане в управлението на страната, която пое ротационното председателство на ЕС в началото на годината. „Начинът, по който нашата разяждана от скандали партия изглежда в обществото, ще навреди завинаги на нашия имидж и именно поради тази причина аз напускам“, заяви Цунек на пресконференция.

Той каза още, че министърът на отбраната Власта Парканова ще заеме овакантения от него вицепремиерски пост. Цунек ще продължи да бъде председател на Християндемократическата партия.

Тополанек, чийто кабинет в момента се ползва с подкрепата на едва 96 от общо 200 депутати в Долната камара на парламента, се опита да отстрани силно непопулярния Цунек, но това не можеше да стане лесно заради подписаните коалиционни споразумения. Вицепремиерът беше обвинен, че през 90-те години е взел подкуп и от тогава популярността му се срина, въпреки че разследването срещу него беше прекратено.