Чешкият президент се срещна с Дик Чейни и Робърт Гейтс
Чешкият президент се срещна с Дик Чейни и Робърт Гейтс / netinfo
Вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни се срещна днес във Вашингтон с чешкия президент Вацлав Клаус, предаде Асошиейтед прес. Двамата обсъдиха предложението на САЩ за разполагане в Чехия на елементи от системата за противоракетна отбрана.

"Вицепрезидентът похвали приноса за глобалната сигурност на Чехия, която е надежден съюзник от НАТО. Той изтъкна ангажимента на САЩ за евроатлантическата сигурност, която ще бъде засилена от сътрудничеството в противоракетната отбрана", се казва в декларация на кабинета на Чейни.

Разполагането на елементи от ПРО в Чехия и Полша е предназначено да предотврати "растящите потенциални заплахи от Близкия изток", гласи декларацията.

Преди срещата с Чейни Клаус разговаря в Пентагона с министъра на отбраната Робърт Гейтс. Клаус няма да се срещне с президента Джордж Буш, който е на обиколка из Южна Америка.

Руският президент Владимир Путин заяви, че предприеме контрамерки, ако САЩ разположат елементи от системата за ПРО в Европа и изтъкна, че не приема аргументите на САЩ, според които тя е предназначена да отблъсква заплахи от Близкия изток, напомня АП. /БТА/