Чешкият президент се обяви против европеизма
Чешкият президент се обяви против европеизма / снимкa: БГНЕС

Евроскептичният президент на Чехия Вацлав Клаус се обяви против "европеизма" в момент, когато френският президент Никола Саркози е на посещение в Прага, предаде Франс прес.

Франция поема от 1 юли ротационното председателство на ЕС. "Да оставим хората, които живеят на европейския континент, да си бъдат чехи, поляци, италианци, датчани. Да не ги превръщаме в европейци. Това е погрешен проект. Разликата между чеха, поляка, италианеца, датчанина и европееца е същата като между чешкия, полския, италианския, датския език и есперанто. Европеизмът е есперанто - изкуствен мъртъв език", заяви Клаус в интервю за в."Лидове новини".

Вацлав Клаус се възстановява от операция на тазобедрена става и няма да се среща с Никола Саркози. Френският президент ще разговаря с премиера Мирек Тополанек.

След ирландското "не" на Договора от Лисабон Клаус заяви, че с този договор е свършено и вече не е възможно да се продължава ратификацията му.

"Чехия се колебае. Според мнозина дипломати, анализатори и коментатори, тя би могла да нанесе смъртоносен удар на проекта за реформи на ЕС", пише в. "Хосподарске новини".

Чехия е една от осемте страни от ЕС, които още не са ратифицирали Лисабонския договор.