Чешкият премиер подкрепи Лисабонския договор
Чешкият премиер подкрепи Лисабонския договор / снимка: БГНЕС

Чешкият премиер Мирек Тополанек заяви днес, че парламентът на страната може да ратифицира Лисабонския договор до края на годината и изрази подкрепата си за документа, който разделя неговата управляваща партия. Процесът по ратифицирането на документа изостана през юни, след като ирландските гласоподаватели отхвърлиха договора на референдум. Договорът бе насочен към опростяването на вземането на решения в Европейския съюз, чиито членове се увеличиха до 27 през последните четири години.

Ратифицирането му в Чехия е проблематично, тъй като членове на управляващата дясна Гражданска демократична партия начело с президента-евроскептик Вацлав Клаус обявиха, че документът е мъртъв след ирландския референдум. Тополанек, който досега бе предпазлив по отношение на ратифицирането, заяви на пресконференция, че договорът може за бъде ратифициран и в двете камари на парламента до края на годината, както и споразумението за изграждане на американска радарна база.

"Мисля, че и двата договора са външнополитическите приоритети на чешката дипломация и са в интерес на Чехия, и в този смисъл аз няма да блокирам нито един от тях и ще подкрепя ратифицирането им. Мисля, че ще ги гласуваме тази година, но не съм в състояние да повлияя върху времето, когато ще стане това", заяви Тополанек. Чешкият парламент прекъсна процеса по ратифицирането през април, след като сенатът отправи питане към Конституционния съд за съответствието на договора с конституцията на страната. Очаква се решението да бъде взето през есента. За да влезе в сила, договорът трябва да бъде ратифициран от всички държави-членки на ЕС.