Чешкият премиер обмисля да подаде оставка
Чешкият премиер обмисля да подаде оставка / снимкa: БГНЕС

Чешкият премиер Мирек Тополанек обмисля дали да подаде оставка като лидер на десноцентристката Гражданска демократическа партия след тежкото й поражение на изборите за подновяване на една трета от състава на Сената, предаде Ройтерс.

На изборите, които се състояха вчера и днес, бяха избрани нови 27 сенатори от общо 81. Опозиционните социалдемократи спечелиха 23 от 27-те сенаторски мандата и веднага поискаха оставка на правителството и предсрочни избори в средата на 2009 г. Следващите редовни избори са през 2010 г.

Под натиска на растящото недоволство в собствената му партия, Тополанек каза, че обмисля да се оттегли от лидерския пост и ще обяви решението си на партийния конгрес през декември.

Той допусна възможността партията му да се оттегли от управлението след партийния конгрес. Премиерът обясни загубата на изборите за Сенат с непопулярните икономически реформи, които извършва неговият кабинет. На 1 януари 2009 г. Чехия поема от Франция ротационното председателство на Европейския съюз на фона на световната финансова криза и при надвиснали вътрешнополитически сътресения, отбелязва БТА.