Чешкият парламент почете с минута мълчание паметта на Вацлав Хавел
Чешкият парламент почете с минута мълчание паметта на Вацлав Хавел / снимка: Reuters

Парламентът на Чехия почете с минута мълчание бившия президент и дисидент Вацлав Хавел, който почина преди два дни, предаде ДПА.

Председателката на долната камара Мирослава Немцова прочете откъси от известни речи на Хавел. "Президентът Хавел не искаше разделянето на Чехословакия, но беше казал, че то е неизбежно", заяви Немцова.

Хавел беше президент на Чехословакия през 1993 г., когато тя се раздели на две държави, а после беше държавен глава на Чехия.

Чехия обяви тридневен траур, който започва от утре. В Словакия ще има ден на траур в петък, предава БТА. Полският министър-председател Доналд Тукс заяви, че страната му се прощава с Хавел все едно, че е неин национален герой, отбеляза Асошиейтед прес.

Туск похвали покойния бивш чешки президент, след като се подписа в книга за съболезнования в посолството на Чехия във Варшава. Премиерът си спомни как заедно с други дисиденти антикомунисти през 70-те и 80-те години на 20 век са черпели вдъхновение от творбите и дейността на Хавел. Според него без словото на Хавел може би никога нямаше да се стигне до падането на комунизма в региона.

"Полша се прощава с Хавел все едно, че беше наш национален герой...Отиде си не само велик чех, но в известен смисъл и велик поляк, велик европеец", каза Туск.