Чешкия премиер подава оставка
Чешкия премиер подава оставка / netinfo

Чешкият премиер Иржи Пароубек и неговите министри ще подадат днес оставка, съобщиха световните агенции. Това ще стане след редовното заседание на правителството на Чехия. Очаква се чешкият президент Вацлав Клаус да приеме оставката на кабинета на Пароубек в 12,30 ч. по Гринуич. Веднага след това той ще номинира за премиер Мирек Тополанек, лидер на Гражданската демократическа партия (ГДП).

ГДП спечели най-много гласове на парламентарните избори в Чехия в началото на юни. Партията има 81 депутати в долната камара на парламента, но няма мнозинство. На второ място с 74 места е партията на Пароубек - Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП). До 30 дни кабинета, който ще сформира Тополанек, трябва да получи доверие в парламента. Но за тази цел Тополанек се нуждае от мнозинство в парламента и трябва да намери друга парламентарно представена партия, която да го подкрепи.

Близо два месеца след изборите в Чехия не можа да бъде създадено ново правителство, защото ЧСДП на няколко пъти се обедини с Комунистическа партия на Чехия и Моравия, за да блокира избирането на председател на долната камара на парламента. Според чешката конституция след изборите старото правителство може да си подаде оставката единствено, ако има избран председател на долната парламентарна камара. В понеделник на този пост беше избран Милослав Вълчек.