/ iStock/Getty Images
Долната камара на чешкия парламент прие постановление, определящо ливанското шиитско движение Хизбула като единна терористична организация. Според документа разделянето й на политическо и военно крило не отговаря на характера на групировката, която заплашва сигурността на демократичните държави. Това предаде снощи Чешкото радио, информира ТАСС.

Депутатите задължиха правителството на Чехия да настоява движението Хизбула да бъде признато за терористична организация на равнището на Европейския съюз. Общността засега признава концепцията, според която в Хизбула съществуват политическо и военно крило. Преди 7 години ЕС включи в списъка с терористични организации само военното крило на Хизбула.
 

В документа на чешкия парламент се изтъква, че признаването на Хизбула за терористична организация не представлява враждебен акт спрямо Ливан. Представители на това движение има в правителството на близкоизточната страна, пояснява ТАСС.

Депутатите настояват още чешкото правителство да подготви законопроект, въз основа на който да бъде разработен списък с терористични организации и да се забранят контактите с тях на гражданите, организациите и предприятията в Чехия.

Движението Хизбула - без да се разделя на политическо и военно крило, е признато за терористична организация по-специално от САЩ, Канада, Германия, Австрия, Великобритания, Нидерландия, Аржентина, Парагвай и Колумбия, напомня ТАСС.
БТА