Чешки политици лъсват по бански в предизборна кампания
Чешки политици лъсват по бански в предизборна кампания / снимка: БГНЕС

Чехите, които по традиция и тази година се отправят на почивка в хърватските туристически курорти по брега на Адриатическо море, бяха изненадани от необичайни билбордове край хърватските пътища, съобщава сайтът на телевизия "Евронюз".
   
На билбордовете се виждат водещи чешки политици от партията на бившия премиер Мирек Тополанек Гражданска демократическа партия  /ГДП/ да позират само по бански костюми. Инициативата е част от опитите на Тополанек да си върне доверието на избирателите преди предсрочните парламентарни избори в началото на октомври.
       
Хърватски експерти по маркетинга на политическите партии казват, че подобна кампания е доста необичайна. Странното в нея са не само снимките на полуголите политици, но и това, че билбордовете са сложени не в Чехия, а в Хърватия и се разчита на ваканционните нагласи на чехите, които идват на почивка в бившата югославска република.
       
Според експертите партията на Тополанек е действала така, защото изборите са прекалено скоро и тя няма достатъчно време, за да си осигури по друг начин  подкрепата на избирателите, съобщава БТА.
       
Билбордовете с атлетичната фигура на Тополанек в Хърватия обаче напомниха и за други снимки, на които неотдавна се видя атлетичното телосложения на бившия чешки премиер. Става дума за кадрите, заснети от италиански папарак във вилата на италианския премиер Силвио Берлускони на остров Сардиния. На тях се виждаше гол мъж, за когото се твърдеше, че е Тополанек. После самият бивш чешки премиер потвърди, че той  е бил на снимките, но заяви, че те са били подправени.