Чешки кметове против проекта за американската противоракетна система
Чешки кметове против проекта за американската противоракетна система / снимка: BGNES

Кметове на чешките общини, намиращи се близо до мястото, където се планира изграждане на американска противоракетна радарна станция, се обявиха против проекта, предаде Франс прес.

"В нашия град имаме неприятен опит с чуждестранните военни. Американската база няма да ни донесе нищо добро", заяви Йозеф Рихак, кмет социалдемократ на град Прибрам, на 60 км югозападно от Прага. Намиращият се в съседство военен терен в Инце беше използван по време на комунистическия режим за разполагане на съветски ракети земя-въздух "Вега-С200".

Рихак посочи, че не смята необходимо произвеждане на национален референдум по въпроса, а на допитване на местно равнище.

Друг кмет от района, Иржи Прокеш, сравни американската противоракетна радарна станция с "мишена на гърба". "Вече на всички ще е по-лесно да ме уцелят", каза той.

Предложението за изграждане на тези системи ще бъде подложено на дебати днес на извънредно съвещание на Съвета за сигурност - чешки държавен орган, в който участват държавният глава и няколко министри.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо смята за нецелесъобразно разполагането на американски бази за противовъздушна отбрана в Централна Европа, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ако Вашингтон се беше обърнал към словашкото правителство с предложение за изграждане на противоракетна отбранителна система или на ракетна база, би последвал отказ", каза Фицо по словашкото радио.

Според него евентуална американска база не би засилила европейската сигурност. "Нищо няма да се промени. Не очаквам никакво подобрение или влошаване в сферата на сигурността", отбеляза той.

В Държавния департамент на САЩ обясняват плана за разполагане на база за ракети прехващачи в Източна Европа в рамките на система за ПРО със съображения, свързани с "географията и физиката". Такова обяснение е било дадено вчера на ИТАР-ТАСС във връзка с плановете за разполагане на американски системи за ПРО в Полша и Чехия.

"Избрахме Централна Европа, защото това е място, където може да се защитим от ракетни нападения от Близкия изток", заяви сътрудник на пресслужбата на Държавния департамент. Дипломатът повтори предишните уверения, че тези системи няма да бъдат насочени срещу Русия и не предвиждат противодействие на нейния стратегически нападателен ракетен потенциал.