Чертоф: Извършените арести намалиха заплахата
Чертоф: Извършените арести намалиха заплахата / netinfo

„Извършените във Великобритания арести значително намалиха заплахата от терористичен акт”, заяви днес в съобщение до медиите министърът на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф. Но той подчерта, че опасността не е напълно елиминирана, поради което се налага повишаване на нивото на тревога по отношение на търговските полети от Великобритания към САЩ до най-високата възможна степен - червена и до следващата по височина - оранжева - за всички останали търговски полети.

"Тези предохранителни мерки ще останат в сила, докато сме напълно сигурни, че нашата авиационна система е отново сигурна и безопасна," посочва Майкъл Чертоф, съветвайки всички пътници да бъдат особено бдителни, но да не се отказват от плановете си да пътуват.

През вчерашния ден на територията на целите Съединени щати бяха обявени засилени мерки за сигурност за самолетните полети, като най-вече бе наблегнато върху забраната да се внасят в самолетите каквито и да било течности. Изключение беше направено само за мляко за бебета и лекарства, които обаче се подлагат на предварителна проверка от летищните власти. Мерките бяха наложени, след като британското правителство съобщи за разкрит заговор за извършване на терористични нападения срещу авиокомпании от САЩ или Великобритания.