Черният списък за ЕС да стане публично достояние, иска руски депутат
Черният списък за ЕС да стане публично достояние, иска руски депутат / Thinkstock/Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров трябва да обясни защо на 89 европейски официални лица е забранено да влизат в Русия и да потвърди имената им, заяви в официално искане руски опозиционен депутат, цитиран от Асошиейтед прес. Дмитрий Гудков, единственият руски депутат, който е в опозиция на Кремъл, каза също на Лавров, че макар и да разбира, че такава стъпка може да е била необходима, тя е трябвало да се извърши прозрачно и след консултации с парламента.

Русия е предала на някои посолства в Москва списъка с официални представители на ЕС, но отказва да публикува съдържанието му. Според финландски медии списъкът включва политици от 17 страни от ЕС, но няма обяснение защо са вписани в него.

Над половината политици в изтеклия списък са от Полша, Швеция и трите балтийски републики, както от България, Белгия, Великобритания, Гърция, Дания, Испания, Румъния, Финландия, Франция, Холандия и Чехия.

Москва забранява на политици от ЕС да влизат в Русия

ЕС вчера разкритикува забранителния списък на Русия като напълно своеволен и неоправдан, особено при липсата на всякаква прозрачност и допълнителни разяснения. В списъка има двама германски депутати, които бяха върнати обратно, след като пристигнаха с полет в Москва. Отказаният на тях и на други европейски представители достъп накара ЕС да запита Русия за списъка.

Руското външно министерство единствено заяви, че черният списък е изготвен в отговор на икономическите санкции и забрани за пътуване, наложени от ЕС на Русия за действията й в Украйна. Молбата на Гудков предизвика остра реакция на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Европейските политици за „черния списък" на Русия - критики и гордост

"Той беше ли толкова активен, когато страните от ЕС изготвиха техните черни списъци? Написа ли такива критични, или може би обективни писма до властите на страните от ЕС с молба да спрат да изготвят забранителни списъци срещу руски граждани? Може и да го е направил, но за жалост кой знае защо никой не знае за това", каза Захарова по радио "Говорит Москва". Тя не съобщи дали руският списък ще стане оповестен публично.

Източник: БТА