Чехите избират парламент в края на май
Чехите избират парламент в края на май / снимка: БГНЕС

Чехите ще избират на 28 и 29 май нов парламент, който да смени временния кабинет, управляващ страната повече от една година, предаде ДПА. Чешкият президент Вацлав Клаус обяви вчера датата на изборите. Временното правителство на премиера Ян Фишер пое властта на 8 май 2009 г., след като трипартийната десноцентристка коалиция на бившия премиер Мирек Тополанек бе свалена още преди края на чешкото председателство на ЕС.

Кабинетът на Фишер, който се радва на голяма популярност, но не се ползва с подкрепата на парламента, първоначално трябваше да управлява до изборите през октомври, които обаче бяха отменени от Чешкия конституционен съд.

На 28 и 29 май чехите ще изберат 200 депутати за долната камара на парламента. Според последните проучвания на общественото мнение, водят социалдемократите на бившия премиер Иржи Пароубек, следвани от главните си противници, Гражданската демократическа партия на Мирек Тополанек, отбелязва БТА.

Очаква се доминиращата тема в предизборната кампания да бъде икономиката.  Водещите чешки партии имат коренно различни позиции за начина, по който да изведат страната от икономическата криза и да намалят увеличаващия се бюджетен дефицит.

Поредица от избори очакват Централна Европа тази пролет. Унгарските парламентарни избори са насрочени за 11 април, а словаците ще се отправят към изборните урни на 12 юни.