Чехия за пръв път ще има президент от левицата
Чехия за пръв път ще има президент от левицата / снимкi: Reuters

Чехия избра за пръв път в своята история президент чрез всенародно гласуване. Новият държавен глава е представителят на левицата и бивш министър-председател Милош Земан. Той разгроми своя противник сегашния външен министър Карел Шварценберг, представител на феодален род с доста противоречива история.

Милош Земан ще бъде не само първият пряко избран президент на страната, но и първият представител на левицата на този пост, след като в продължение на две десетилетия след падането на комунизма през 1989 г. той бе заеман от десните Вацлав Хавел (1989-2003) и Вацлав Клаус (2003-2013).

Земан заяви, че е готов да е президент на всички граждани на страната. Обещавам да направя всичко възможно, за да съм говорител на всички граждани, каза той, приветстван от поддръжниците си, отбелязва БГНЕС. „Досега бе мач между Спарта Прага и Славия Прага (двата основни футболни отбора на страната). Сега ще играя за националния отбор”, добави Земан, който ще положи клетва на 8 март.

Милош Земан спечели президентските избори с 54,8% от гласовете срещу 45,2% подадени за министъра на външните работи Карел Шварценберг. Последният призна поражението си. „Разликата от 10%% (между резултата на Шварценберг и Земан) ясно говори сама за себе си. Победител е Милош Земан. Поздравявам го и му желая да бъде добър президент за чешките граждани”, каза на пресконференция Шварценберг.

Вторият решителен тур на президентските избори в Чехия започна вчера в 15.00 ч. българско време, когато над 14 000 избирателни секции отвориха врати.

Право на глас имаха около 8,4 милиона избиратели. Гласуването вчера приключи в 22.00 ч. местно (21.00 ч. българско) време и продължи отново днес от 8.00 до 14.00 ч. Веднага след това започна преброяването на бюлетините.Чешкият президент се избира за мандат от пет години.

Настоящият държавен глава Вацлав Клаус управлява страната от 2003 г. и няма право да се кандидатира отново. Неговите пълномощия изтичат през март тази година. Това са първите преки всенародни президентски избори. Преди това президентът е избиран от чешкия парламент.

Чехия за пръв път ще има президент от левицата
netinfo

Новият президент ще бъде третият от обявяването на независимостта на Чехия през 1993 г. след бившия дисидент и инициатор на кадифената революция от 1989 г. Вацлав Хавел, починал през 2011 г., и Вацлав Клаус, чийто втори и последен петгодишен мандат изтича на 7 март.

И двамата бяха избрани от парламента чрез критикувана процедура заради сложността й. Депутатите решиха през февруари 2012 г. държавният глава вече да се избира чрез пряко гласуване, което да изключи всякакви подозрения за корупция.

Макар да не разполага с толкова широки правомощия като в САЩ и Франция, президентът на Чехия назначава и отстранява премиера и другите членове на правителството, утвърждава приетите от парламента закони и има право на вето, което парламентът може да отхвърли като прегласува законопроекта.