Чехия недоволна, че не е поканена на срещата в Париж за ромите
Чехия недоволна, че не е поканена на срещата в Париж за ромите / Reuters

Чешкият премиер Петър Нечас протестира остро срещу подбора на страните, поканени да участват в министерската среща в Париж в понеделник, на която ще бъде обсъдено връщането на българските и румънските роми от Франция, предаде агенция ЧТК.

Чехия е сред държавите, които не са поканени за участие във форума, въпреки че чешкият външен министър Карел Шварценберг ще бъде по същото време на официална визита в Париж.

България и Румъния, с които проблемът е свързан най-тясно, също не фигурират сред участниците, изтъква ЧТК. Но сред поканените е Канада, която отново въведе визи за чешките граждани миналата година, след като голям брой чешки роми поискаха от нея убежище, допълва агенцията, цитирана от БТА.

В интервю за вестник "Лидове новини" миналата седмица Шварценберг разкритикува френския президент Никола Саркози заради "расистките му възгледи" във връзка с експулсирането на ромите, но по-късно смекчи позицията си. Премиерът Нечас каза, че не вижда расистки подтекст в действията на Саркози и добави, че всяка страна членка на ЕС има право да иска всеки пребиваващ в нея да спазва законите й.