токсично вещество
токсично вещество / iStock/Getty Images
Делото за внесената в Чехия отрова, заради което бяха изгонени двама руски дипломати от посолството в Прага, вече е закрито. Информацията за рицина не е потвърдена, съобщи днес Службата за сигурност и информация, пише РИА Новости.

Преди няколко дни Службата за сигурност и информация закри успешно делото за заплаха срещу чешките общински политици, предизвикало множество догадки, спекулации, конспиративни теории и емоции. Течът на информация към медиите усложни сериозно работата на Службата по въпросното дело.

Службата се е обърнала за съдействие към прокуратурата за разследване теча на информация.

През април медиите в Чехия публикуваха информация, че Русия подготвя убийствата на кмета на Прага Зденек Гржиб и на ръководителя на район Прага 6 Ондржей Коларж заради демонтирането на паметника на маршал Конев и преименуването на площада пред сградата на руското посолство в чешката столица. За целта Москва е изпратила служители на специалните си служби под дипломатическо прикритие, които внесли в страната силноотровното вещество рицин.

На 5 юни премиерът на Чехия Андрей Бабиш обяви за изгонването от страната на двама руски дипломати, обвинени, че са внесли на територията на страната рицина, предназначен за убийството на чешки политици.

От руското външно министерство заявиха, че този ход на чешката страна ще получи адекватен отговор и на подобни провокации трябва да се реагира.
БГНЕС