/ БТА
Чешкото правителство включи главата на Руската православна църква патриарх Кирил в списъка си със санкции заради подкрепата му за руското нашествие в Украйна, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на министъра на външните работи на Чехия Ян Липавски.

76-годишният патриарх Кирил е вписан с гражданското си име Владимир Михайлович Гундяев в списъка със санкции, публикуван на уебсайта на чешкото министерство на външните работи.

Включването му в списъка означава, че на руският духовник вече е забранено да влиза в Чешката република, която е страна членка на ЕС и НАТО, както и да извършва каквито и да е било финансови трансакции с граждани на централноевропейската държава.

"Честите му публични изказвания в подкрепа на войната в Украйна, опрощаването на жестокостите, извършени от руските войски там, са ясни доказателства, които са публично достъпни", заяви Липавски на пресконференция, предавана по телевизията.

Патриархът е близък съюзник на президента Владимир Путин и твърдо подкрепя войната в Украйна, в която бяха убити десетки хиляди хора, а милиони бяха прогонени от домовете си. Москва отрича обвиненията, че нейни сили са извършили военни престъпления в Украйна.

Миналата година 27-те страни членки на Европейския съюз се опитаха да включат патриарх Кирил в списъка си със санкции, но държавите не успяха да постигнат единодушие, тъй като Унгария се противопостави на решението, припомня Ройтерс.
Симеон Томов/БТА