Карел Гот
Карел Гот / БГНЕС
Погребението на именития чешки певец Карел Гот ще се състои в събота в Прага, в страната е обявен национален траур,съобщава ТАСС.

Ковчегът с тленните останките на маестрото е изложен в катедралата "Свети Вит" в чешката столица, където в 12:00 ч. започна панихидата, отслужена от кардинал Доминик Дука, духовен глава на чешките католици.

Почина популярният чешки певец Карел Гот

На богослужението са допуснати само тесен кръг поканени лица, чиито брой е около 1000 души. При все това пред входа на храма в Пражката крепост се събра множество от поклонници на Гот, които също се надяват да бъдат допуснати до опелото. На него присъстват висши ръководители на републиката.

След панихидата ковчегът с тялото на Карел Гот ще бъде доставен в крематориума на пражката болница Мотол. Къде ще бъде погребан прахът на маестрото все още не е известно.

Предполага се че урната му ще бъде положена в историческия пражки квартал Вишеград в пантеона Славин, където са погребани видни чешки личности.

В петък премина церемонията по прощаването на обществеността с Карел Гот. Пред ковчега на маестрото се поклониха 50 хиляди души.
БТА