Чавес прекъсва всякакви отношения с Колумбия
Чавес прекъсва всякакви отношения с Колумбия / netinfo

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че прекъсва всякакви отношения с Колумбия. Той добави, че няма да ги поднови, докато на власт е президентът Алваро Урибе, съобщиха световните агенции.

Конфликтът между двамата избухна, когато Урибе лиши Чавес от посредническата му мисия за освобождаване на заложниците, държани от левите колумбийски бунтовници.

"Заявявам пред света, че докато Урибе е президент на Колумбия, аз няма да поддържам под никаква форма отношения с него или с колумбийското правителство", каза Чавес на митинг в Източна Венецуела.

Ройтерс в първото си съобщение изтълкува тези думи на Чавес като прекъсване на дипломатическите отношения, но Франс прес отбелязва, че венецуелският президент не е уточнил дали има предвид това. Асошиейтед прес припомня, че преди две години Чавес имаше подобен конфликт с мексиканския президент Висенте Фокс. Отношенията между двете страни бяха сведени на по-ниско дипломатическо равнище, но не се стигна до официално прекъсване.

Във вторник Чавес повика посланика си от Богота и нарече проамериканския колумбийски президент "пионка на империята", имайки предвид САЩ. Урибе отвърна, че Чавес трябва да престане да действа под влияние на емоциите и да дава израз на своя "гняв и тщеславие". Колумбийският президент заяви, че той няма да отзове посланика си в Каракас.

През септември колумбийското правителство упълномощи Чавес да преговаря с Колумбийските революционни въоръжени сили (ФАРК). Сделката предвиждаше да бъдат пуснати на свобода 500 затворници от ФАРК, а бунтовниците да освободят 45 държани от тях заложници, сред които трима американци и бившата кандидат-президентка Ингрид Бетанкур, който има и колумбийско, и френско гражданство.

Преди около седмица колумбийските власти заявиха, че прекъсват посредническата мисия на Чавес, тъй като той е нарушил предварителните споразумения да не влиза в пряк контакт с колумбийските военни.

На вчерашния митинг Чавес обвини Урибе, че най-нагло лъже, че не дължи на обещанията си и изрази съжаление, че мисията му е била прекъсната тъкмо в момент, когато е щяло да бъде постигнато решение на проблема. Според Чавес водачът на ФАРК му е бил обещал, че ще пусне първата група заложници преди края на годината.

Конфликтът между двамата президенти може да навреди на търговските връзки между двете съседни държави, чийто стокообмен възлиза на 6 милиарда долара.