Чавес освободи 27 колумбийски затворници
Чавес освободи 27 колумбийски затворници / netinfo

Венецуелският президент Уго Чавес помилва и освободи от затвора 27 души, арестувани преди три години по подозрения, че са планирали заговор, за да го свалят от власт, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС

Освободените бяха сред 118-те души, арестувани през май 2004 година в ранчо край Каракас, за които се предполагаше, че са планирали заговора срещу Чавес и че са членове на бунтовническата организация Революционните въоръжени сили на Колумбия.

Организацията държи в плен 45 заложници, сред които и кандидат-президента с двойно колумбийско-френско гражданство Ингрид Бетанкур. Освобождаването на 27-те затворници е знак на добра воля от страна на Чавес към бунтовниците.

По време на краткото си посещение в Колумбия венецуелският президент получи разрешението на колумбийския си колега Алваро Урибе да се заеме с хуманитарната мисия по освобождаването на заложниците, които са в ръцете на колумбийските бунтовници. Като част от тази мисия Чавес ще приеме в Каракас пратеник на ФАРК, за да обсъди с него размяната на заложниците със задържани от властите около 500бунтовници.