Чавес: Компаниите в сферата на енергетиката ще бъдат национализирани
Чавес: Компаниите в сферата на енергетиката ще бъдат национализирани / netinfo

"Абсолютно всички" компании от сферата на енергетиката и електроснабдяването във Венецуела ще бъдат национализирани, макар че многонационалните компании ще могат да запазят участието си в тях с малък процент акции, обяви президентът на Венецуела Уго Чавес, цитиран от информационните агенции.

Чавес представи пред парламента ежегоден отчет за работата на неговото правителство. В реч, пълна с антиимпериалистическа реторика, той потвърди курса за изграждане на социализъм във Венецуела.

По думите му правителството е почти готово да пристъпи към национализация на нефтодобива в централната част на страната.

На онези представители на частния капитал, които не са съгласни с миноритарно участие, ние казваме: "Благодаря и всичко хубаво", заяви Чавес в типичния за него стил. В петък той обяви плановете за национализация в сферата на комуникациите, което предизвика сътресение на борсите в Каракас и Ню Йорк.

По отношение на международните връзки, Уго Чавес каза, че неговата страна ще се ориентира на първо място към сътрудничество с държавни, а не частни компании. По думите му Венецуела "успешно развива отношения с държавни компании от Китай, Русия, Бразилия, Иран, Аржентина, Беларус и редица други страни".