Чавес: Идва краят на петролната епоха
Чавес: Идва краят на петролната епоха / netinfo

Светът трябва да се подготви за края на петролната епоха, каза венецуелският президент Уго Чавес в Лисабон, където е на кратко посещение.

Чавес добави, че Венецуела, наред с Русия, Иран и Саудитска Арабия, е една от последните големи производителки на петрол.

Венецуела и Португалия подписаха споразумение за сътрудничество в енергийния сектор. "Венецуела иска да бъде сигурен източник на енергия за Португалия. Ние не сме егоисти", каза президентът.

Чавес, който вчера бе в Париж и разговаря с колегата си Никола Саркози, още веднъж поиска кралят на Испания Хуан Карлос да му се извини, след като миналата седмица на Иберо-американската среща на върха в Сантяго го помоли "да замълчи".

Испанският крал каза на президента Уго Чавес да млъкне, тъй като не може да се справи с индианците, които идват на власт в Латинска Америка, каза Чавес. "Кралят изпусна нервите си, и той е човек", отбеляза той в коментар пред португалската телевизия.

"Смятам, че не е свикнал да чува толкова много истини накуп. Латинска Америка се променя. Вече има президент индианец, аз съм наполовина индианец".