/ БТА
Крал Чарлз Трети стана първият монарх, направил обръщение пред германския парламент. Това стана като част от знаковото посещение на британския държавен глава във федералната република, имащо за цел да задълбочи връзките между двете европейски сили, предаде Асошиейтед прес.

В речта си пред депутатите и други висши служители, изпълнили залата на Бундестага, Чарлз изтъкна тесните връзки между Великобритания и Германия, датиращи от столетия, включително роднинските връзки на семейството си с Хановерската династия, а също ролята на икономическото, научното, културното и военното сътрудничество между двете страни.

Монархът отбеляза, че Лондон и Берлин са предоставили значителна помощ на Украйна за отблъскване на руската инвазия, нещо, което със сигурност ще се хареса на представителите на германското правителство, които напоследък свикнаха да получават упреци, че страната им не прави достатъчно, за да подкрепи Киев.

Крал Чарлз
БТА

"Решението на Германия да предостави толкова много военна помощ на Украйна е изключително смело, важно и добре дошло", каза Чарлз.

В речта, по голямата част, от която той произнесе на много добър немски, кралят отбеляза, че дори сградата на Бундестага е красноречив пример за това колко силно преплетена е историята на Великобритания и Германия.

По време на войната зданието на Райхстага, както тогава се нарича германският парламент, е силно повредена, но при ремонта ѝ през 90-те години е увенчана със стъклен купол, изработен по проект на британския архитект Норман Фостър. Куполът е символ на прозрачност и отчетност.

"Оттук гражданите могат да наблюдават работата на своите политици. Демокрация в действие", каза Чарлз.

Седемдесет и четири годишният монарх се стремеше да не засяга по никакъв начин домакините си. Той включи в словото си шеги за футболното съперничество между двете страни, без да прекрачва добрия тон, спомена също националния хумор и уважението, което всеки от двата народа изпитва към културата на другия - от "Бийтълс" през "Крафтверк" и Брамс до лорд Байрон. Чарлз само бегло засегна въпроса за тъмното минало на нацизма и Втората световна война.

"Да помним уроците на миналото е наш свещен дълг, но ние ще можем напълно да се освободим от оковите му, ако се ангажираме да работим за общо бъдеще", каза той и допълни: 

"Заедно трябва да сме нащрек за заплахите за нашите свободи и ценности и да бъдем непреклонни в решимостта си да им се противопоставим. Заедно трябва да се стремим към сигурност, благоденствие и добруване, каквито нашите народи заслужават".

Чарлз е на първото си задгранично посещение, откакто стана крал на Великобритания. Той и съпругата му пристигнаха в Берлин вчера. Те бяха посрещнати от ликуващи множества от свои почитатели и от президента Франк-Валтер Щайнмайер пред прочутата Бранденбургска врата. След това те участваха в прием, даден в тяхна чест в президентския дворец.

Крал Чарлз
БТА

Но като се оставят настрана помпозността и кралския блясък, целта на тридневната визита категорично е политическа, отбелязва Асошиейтед прес. Британското правителство се опитва да подобри обтегнатите отношения с континенталните си партньори след болезнения процес на Брекзит.

Монархът и кралицата консорт Камила утре ще посетят Хамбург, за да се поклонят пред паметника, посветен на операция "Киндертранспорт" (от немски "детски транспорт") - организирано усилие отпреди 85 години за извеждането и спасяването на над 10 000 еврейски деца от нацистка Германия. Те ще почетат и паметта на загиналите при съюзническите бомбардировки на Хамбург през 1943 г.
 
БТА