Чад забрани носенето на бурка
Чад забрани носенето на бурка / Thinkstock/Getty Images

Чад забрани носенето на изцяло покриващото лицето ислямско було бурка от съображения за сигурност след двоен самоубийствен атентат в понеделник в Нджамена, който взе 33 жертви, предаде Франс прес.

"Носенето на бурка трябва незабавно да престане от днес, не само на обществени места и в училищата, но на цялата територия на страната", заяви премиерът Калзьобе Паими Дьобе.

"Вече е забранено да се носи бурка или всякакво друго було, при което се виждат само очите", добави премиерът и поиска от духовните водачи да предадат това послание в своите проповеди.

Дадени са инструкции на службите за сигурност да отидат на пазарите, да съберат продаваните там бурки и да ги изгорят. Премиерът предупреди, че който откаже да се подчини на нареждането и продължи да носи бурка, ще бъде задържан и осъден.

Чад е населен предимно от мюсюлмани.

При две едновременни нападения в понеделник срещу централата на полицията и полицейската школа в Нджамена бяха убити най-малко 33 души, а стотина са ранени. Това е първи такъв случай в столицата на Чад.

Правителството обяви три дни национален траур.

За нападенията не бе поета отговорност, но Чад ги приписа на нигерийската ислямистка групировка "Боко харам". Армията на Чад от началото на годината активно участва в регионална военна операция срещу бунта на "Боко харам", който от Североизточна Нигерия обхвана и съседни страни.