/ ThinkStock/Getty Images
Цените на електроенергията в Европа скочиха до нови рекорди, тъй като цените на природния газ продължиха да растат, задълбочавайки енергийната криза, която заплашва да потопи региона в рецесия, пише Блумбърг в обобщение по темата.

Тарифите за електроенергия в Германия по дългосрочните договори за доставка за следващата година се покачиха до 475 евро (485 долара) за мегаватчас на Европейската енергийна борса (EEX). Това е почти шест пъти повече от същия период на миналата година, като цената се удвои само през последните два месеца.

Пазарът се диктува от опасения относно това дали след ограничените доставки на газ, Европа ще може да генерират достатъчно електроенергия през идващата зима. Докато горещите вълни и сушата на континента натоварват електропреносната мрежа в краткосрочен план, ядреният капацитет на Франция е изключително нисък, което ограничава възможността за износ на електроенергия на страната през следващите месеци.

Нарастващите цени на енергията се отразяват върху сметките на домакинствата и разходите за производство на широка газа продукти - от хранителни стоки до производство на стъкло. Поскъпващата енергия води до инфлация в цяла Европа, тласкайки потребителските цени до двуцифрени нива.

Храните на едро поскъпват втора поредна седмица


Във Великобритания таванът на цената на енергията за домакинствата се очаква почти да се удвои в началото на октомври на фона на скок на цената й на едро. През август цената на едро на енергията на Острова се увеличи около седем пъти в сравнение със същия месец година по-рано до 591 бр. лири (713 долара) за мегаватчас.

Европейските правителства обмислят мерки за облекчаване на въздействието, което растящите енергийни разходи оказват върху икономиките им. Във Франция правителството планира да национализира изцяло енергийната корпорация Е Де Еф (EDF). Компанията, изпаднала във финансово затруднение, сега се бори да поддържа функционирането на френските атомни електроцентрали заради големите жеги и сушата, които не позволяват на производителя на електричество да охлажда реакторите, без да засегне флората и фауната в реките.

Няма признаци за скорошно намаляване на темпа на цените, твърдят анализатори от датската компания за енергийни услуги "Енерги Денмарк" (Energi Danmark), според които покачването на стойността на енергията ще продължи и през тази седмица.
БТА