Цената на обединението на двете Кореи е 3 трилиона долара
Цената на обединението на двете Кореи е 3 трилиона долара / Reuters, архив

Цената на обединяването на двете Кореи би възлязла на около 3 трилиона долара, обяви Корейската индустриална федерация, цитирана от Ройтерс.

Нито един от анкетираните от федерацията 20 икономисти не очаква обединение в следващите 5 години, но почти половината смятат, че то ще се случи след 10-20 години. Също близо половината казват, че най-големите разходи при обединението ще отидат за запълване на пропастта между богатия Юг и бедния Север.

Южнокорейците печелят средно по 19 230 долара годишно, а севернокорейците - около 1065 долара (през 2008 г.), посочва южнокорейското министерство на националното обединение.

Безпокойства за цената на обединението накараха президента И Мюн-бак да предложи миналия месец "данък обединение", пише БТА.

"В краткосрочен план ще има голямо сътресение за корейската икономика, но в дългосрочен обединението ще има положително въздействие", се казва в изследването на Корейската индустриална федерация.

Двете Кореи формално продължават да са във война, тъй като Корейската война (1950-53 г.) завърши с прекратяване на огъня, но не и с мирно споразумение.