Бжежински писа двойка на Джордж Буш младши
Бжежински писа двойка на Джордж Буш младши / netinfo

Известният американски политолог Збигнев Бжежински е на мнение, че нито един от тримата президенти на САЩ след Студената война не защитавал подобаващо интересите на САЩ на международната сцена.

Според Бжежински, ако на американските президенти се пишат оценки според възприемата в училища в САЩ шестобална система, само Джордж Буш старши може да получи оценка "добър", а на неговия син Буш младши Бжежински пише "двойка" (Еф - много лош резултат).

Това са изводите, които Бжежински представя в най-новата си книга "Втори шанс" ("Second Chance"), която излиза в САЩ през април. Рецензия на книгата на политолога бе публикувана вчера на сайта на американското списание "Нюзуик".

Нито един от американските президенти, дошли на власт след края на Студената война, отбелязва Бжежински, не успяха да изработят действащи методи на борба с етническите, икономическите и религиозните конфликти в света.

Относително висока оценка Бжежински дава на Буш старши, защото докато той е бил в Белия дом е намерено ефективно решение на проблеми, свързани с разпадането на Съветския съюз, обединениета на Западна и Източна Германия, както и с военната кампания срещу Ирак. По-висока оценка Буш старши не получава, защото не е успял, според Бжежински, да "разгърне своя успех и да постигне мир в Близкия изток и реформиране на Русия".

Президентът Бил Клинтън получава оценка "среден" (Си). Силни страни в неговата политика според американския политолог са Източна Европа и военната операция в Югославия. Клинтън обаче прекалено силно вярваше, че глобализацията сама по себе си е в състояние да реши повечето остри проблеми на световната общност, отбелязва Бжежински.