Бъсеску призова румънците да не участват в референдума за импийчмънт
Бъсеску призова румънците да не участват в референдума за импийчмънт / снимка: Reuters

Временно отстраненият президент на Румъния Траян Бъсеску отново призова румънците да бойкотират референдума в неделя, на който ще бъде решено дали той ще се върне на поста си, или ще бъде отстранен окончателно, съобщи Ройтерс.

"Призовавам румънците да не участват в този референдум, зад който някои безотговорни политици се опитват да прикрият преврат", заяви Бъсеску в последната вечер от предизборната кампания.

Резултатът от референдума ще бъде валиден, само ако в него се включат най-малко 50% + 1 от имащите право на глас.

Бъсеску отново изрази опасения, че управляващият Социал-либерален съюз ще се опита да опорочи вота чрез изборни измами, като посочи удължения изборен ден (от 07.00 до 23.00 часа), неясните избирателни списъци, улесняващи многократното гласуване, и решението на правителството да разкрие допълнителни избирателни секции в ресторанти, барове и хотели.

От своя страна временно изпълняващият длъжността президент Крин Антонеску призова румънците да гласуват, като заяви, че това е фундаментално право на гражданите. Той изрази увереност, че цялото провеждане на референдума ще докаже още веднъж, че Румъния е напълно демократична страна.

"Участието в референдума е единствената гаранция, че политиците ще се съобразят с волята на народа", заяви Антонеску, цитиран от Медиафакс.