Бъсеску отново номинира Понта за премиер
Бъсеску отново номинира Понта за премиер / снимкa: Reuters

Румънският президент Траян Бъсеску отново номинира опонента си Виктор Понта за премиер след проведените в страната парламентарни избори.

Управляващата лявоценстристка партия Социално-либерален съюз на Понта спечели изборите на 9 декември с 60% от гласовете на избирателите, оставяйки далеч зад себе си съюза, подкрепян от Бъсеску.

"Тъй като представителите на политическите партии, участвали в консултациите, формулираха само едно предложение, г-н Бъсеску номинира Виктор Понта като кандидат за поста премиер", съобщи румънското президентство в комюнике, цитирано от БГНЕС.

Понта разполага с десет дни, за да поиска вот на доверие от парламента за новото правителство. Дясноцентристкият президент даде да се разбере по време на предизборната кампания, че може да не избере повторно Понта за премиер, дори в случай на победа на Социално-либералния съюз. Бъсеску обвинява Понта, когото определя като митоман, че проявява двойствено говорене относно европейското бъдеще на Румъния - проевропейско в чужбина и по-националистическо в страната.

Но мнозинството политически анализатори считаха, че отказ на президента да номинира Понта ще съставлява "злоупотреба с власт", която ще потопи Румъния, втората най-бедна държава членка в ЕС, в нова криза след проблемите през лятото.

Социално-либералният съюз, който е на власт от май, опита да свали Бъсеску. ЕС и САЩ остро критикуваха посегателството върху правовата държава. Бъсеску спаси поста си, заради недостатъчно участие на референдума за свалянето му от власт. Това стана въпреки, че седем милиона души гласуваха за оттеглянето му.

Румъния, която е най-младият член на ЕС, се възстановява трудно от тежката рецесия, която преживя през 2009 и 2010 г. Тя е подложена на наблюдение от МВФ и ЕС в рамките на превантивно финансово споразумение.