/ Gulliver/Getty Images
Сенатор Бърни Сандърс печели подкрепата на избирателите в Невада, които на партийни събрания гласуваха вчера за определяне на претендента, който да получи кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия на САЩ, предаде Франс прес, като цитира телевизиите "Фокс нюз" и Ен Би Си.

Оценките на американските телевизии се базират на предварителните резултати от преброяването на около 10 на сто от гласовете, според които той има голяма преднина. Той изпреварва значително тримата си основни опоненти - бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенаторката Елизабет Уорън и умерения Пийт Бутиджидж. С победата си Сандърс затвърди позицията си като лидер сред претендентите за номинацията на Демократическата партия. Той спечели щата Невада благодарение на подкрепата на голямата латиноамериканска общност, отбелязва Асошиейтед прес.

Демонстрирайки увереността си, Сандърс напусна Невада, за да се насочи към Тексас.

Победата му обаче засилва притесненията на някои демократични лидери, които се опасяват, че самоопределящият се като социалист сенатор от Върмонт е прекалено радикален, за да победи срещу Тръмп. Сандърс призовава от десетилетия за политики за намаляване на неравенството в политическата и икономическата сфера. Една от най-важната от тях е планът му за всеобщо здравеопазване за всички американци.

Поражение за Байдън и победа за Тръмп и Сандърс на първичните избори в Ню Хемпшир

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази злорадство в социалните медии, продължавайки опитите си да всее раздор между Сандърс и съперниците му, отбелязва АП. "Изглежда, че Лудият Бърни се представя добре във Великия Щат Невада. Байдън и останалите изглеждат слаби", написа президентът в Туитър. "Поздравления, Бърни, и не ги оставяй да ти го отнемат", добави той.

Бутиджидж също поздрави Сандърс, но след това отправи критики към него, определяйки го като прекалено разединяваща фигура.

"Преди да се хвърлим да номинираме Сенатор Сандърс за единствения ни шанс да се справим с този президент, нека да погледнем трезво какъв е залогът за нашата партия, и за нашите ценности и за тези, които може да загубят много", подчерта претендентът за номинацията на демократите. Той предупреди, че Сандърс вярва в безкомпромисна, идеологическа революция, която според Бутиджидж няма да получи подкрепата дори на повечето привърженици на Демократическата партия, още по-малко - на мнозинството американци.

Заелият второ място в Невада Джо Байдън отправи критики, които бяха изтълкувани като критика към Сандърс и милиардера Майк Блумбърг, който не участваше в изборите в Невада, но ще се включи в надпреварата от следващия месец. "Аз не съм социалист. Аз не съм плутократ. Аз съм демократ