/ БГНЕС
Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че страната се е оказала под силен натиск от страна на Европейския съюз след изказването на президента Александър Вучич пред Общото събрание на ООН, съобщи пресслужбата на сръбското правителство, цитирана от Танюг.

"Натискът се засили и след подписването на плана за консултации между министерствата на външните работи на Сърбия и Русия, който даже още няма юридическа сила, тъй като не е приет от правителството на Сърбия", каза Бърнабич.

Путин: Русия ще продължи да подкрепя Сърбия в защитата на нейния суверенитет

Тя подчерта, че в документа не се споменава за военно сътрудничество и консултациите с Русия са важни преди всичко във връзка с въпроса за Косово.

Сърбия и Русия подписаха споразумение за взаимни "консултации" по въпроси на външната политика. Споразумението е било подписано в петък от външните министри на Русия и на Сърбия Сергей Лавров и Никола Селакович на среща в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Вучич: Докато съм президент, Сърбия няма да признае Косово

Представители на прозападната сръбска опозиция казаха, че подписването на споразумението с Русия е знак, че Вучич се е отказал от присъединяването към ЕС и води страната към сближаване с Русия.
БТА