Българските алпинисти в планината Олимп са спасени
Българските алпинисти в планината Олимп са спасени / netinfo

Благополучно приключи операцията по спасяването на девет български алпинисти, изпаднали в беда на 2700 мeтра надморска височина в планината Олимп, след като един от тях получи нараняване, съобщи гръцката агенция АНА-МПА. В операцията, която се превърна в трилър заради силния снеговалеж и ураганния вятър, са участвали и два хеликоптера, единият от които кацна принудително поради повреда в машината.

Раненият български алпинист е откаран в болница в град Катерини. Той е със счупен крак. Останалите осем сънародници и спасителите, участвали в операцията, общо 15 души, са в добро здравословно състояние.

Българският алпинист е получил нараняването в труднодостъпен район близо до хижа "Христос Какалос" в планината Олимп. Намиращите се там други българи са потърсили помощ по мобилните си телефони.

Представител на гръцкия спасителен екип казал пред агенция АНА-МПА, че частен хеликоптер се е опитал да помогне на алпинистите, но на 2200 метра надморска височина е бил принуден да кацне, тъй като в противен случай е можело да катастрофира. При приземяването, намиращите се на борда двама спасители и пилотът на хеликоптера не са пострадали. След това от Елевсина е излетял втори военен хеликоптер „Супер пума” с четирима спасители.

Заедно с тях в района на инцидента пристигнал и екип на гръцката гражданска защита, които съдействали за спасяването на ранения българин и на останалите осем наши алпинисти.