Българският хелзинкски комитет „За” производство срещу мъчителите на сестрите
Българският хелзинкски комитет „За” производство срещу мъчителите на сестрите / netinfo
Българският хелзинкски комитет приветства решението на прокуратурата на България да образува наказателно производство срещу длъжностните лица, отговорни за изтезанията на медиците в Либия. Това трябваше да стане много по-рано, още с получаването на първите информации за тези деяния, се посочва в изявление на комитета.

Заедно с това за пореден път се убеждаваме в неадекватността на българското наказателно законодателство да се справи с подобен проблем, отбелязват от Българския хелзинкски комитет. Поради липса на специфичен състав за изтезание в българския наказателен кодекс – резултат от многогодишния упорит отказ на българските власти да въведат такъв, въпреки многократните препоръки на международни органи като Комитета срещу изтезанията на ООН – производството е образувано по чл.143, ал.1 от наказателния кодекс, за принуда.

Тази разпоредба обаче предвижда едно сравнително малко наказание – до шест години лишаване от свобода, се посочва в изявлението. Отбелязва се, че санкцията е несъразмерна на жестоките изтезания, на които са били подложени медиците след тяхното задържане.