Български шофьор обстрелван в Украйна и прободен в Москва
Български шофьор обстрелван в Украйна и прободен в Москва / netinfo

Българският шофьор Димитър Христозов, който бе нападнат с нож в Москва на 16 август, още е в шок, информира БТА.

След тежката операция и болничното лечение единствената му мечта е да се прибере по-бързо у дома в пловдивското село Маноле. Той превозвал платове от Турция за Русия с камион на българската фирма "Транс-Ем" ЕООД, регистрирана в Пловдив. Постъпил в нея на работа на 1 август и това било първото му пътуване за фирмата.

Познава Русия още от 1980 година, оправя се с руския език. В Москва пристига вечерта на 16 август и паркира на складовата база на улица "Левобережная" номер 8. Казват му, че ще разтоварват на следващия ден и той решил да хапне.

Един от охранителите го завел до близък магазин, купил си и една бира. След като вечеряли, около 23 ч легнал в кабината на камиона, като заключил вратите. Някъде след полунощ, според неговата версия, го събудил шум, станал от леглото, седнал на шофьорското място и видял някакъв млад човек, опитващ се да влезе в кабината. Отворил прозореца да пита какво има и получил два удара с нож. Отдръпнал се инстинктивно навътре и започнал да замеря с предмети нападателя. По думите му успял да гръмне с халосен патрон с ключодържател за защита, каквито в България се продават свободно.

Спомня си думите на нападателя: "Ти ме обиди и ще те убия". Димитър твърди, че изобщо не го познава и не го е виждал. Огледал се за помощ, запалил камиона да излезе на пътя, но ремаркето се заклещило. В последния миг видял тичащ човек, отворил вратата и припаднал. Това бил човек от охраната, който веднага алармирал за инцидента. Милиционерски патрул и кола на Бърза помощ пристигнали буквално след 5-6 минути, което спасило Димитър. В болница го оперирали. Той показва с горест гърдите си - разрез по целия гръден кош с огромни шефове и две зарастващи порезни рани под сърцето.

След като излиза от реанимацията, бил разпитван четири пъти от следовател, който го осведомил, че има задържан заподозрян. По предоставен фоторобот успял да разпознае нападателя. Станало ясно, че той е молдованин, гагаузин по народност. Срещу него е възбудено наказателно дело за нападение с цел убийство в състояние на алкохолно опиянение от "възникнало чувство за лична неприязън" и за причиняване на тежка телесна повреда.

От турската фирма, за която карал стоката, му донесли дрехи и пари и ще му осигурят билет за самолета. Българското консулство е уведомено за инцидента на 20 август. В момента се опитват да съберат всичките му документи, които следствието прибрало.

След излизането от болницата Димитър Христозов отишъл в складовата база. Казали му, че кабината е запечатана от милицията, но я намерил отворена и обрана. Липсват вещите му, пари, документи, дори инструментите на камиона били задигнати.

"Само беди в тоя курс", казва Димитър и допълва: "Имаше още едно нападение, край град Николаев, в Украйна. На пътя неизвестни бандити от кола стреляли в една от гумите на камиона и я спукали, но имал късмет да стигне до бензиностанция. Когато ремонтирал гумата спрели пътни милиционери. Той ги осведомил за бандитите по пътя и за нападението. "А те отговориха, че не ги интересува", възмущава се Димитър Христозов.

Няма застраховка, напоследък всички частни фирми, при които работел, отказвали да му правят застраховка. Има зелена карта за камиона. Болничното лечение е безплатно според условията за покриване на разходите при внезапно заболяване. Но още три месеца трябва да бъде под лекарски контрол.