Български олимпиец на разпит в полицията след обвинения на камериерки в Рио
Български олимпиец на разпит в полицията след обвинения на камериерки в Рио / ThinkStock/Getty Images

Състезател от българската делегация на Олимпиадата в Рио де Жанейро е бил привикан от бразилската полиция на разпит след обвинения на камериерки, че са били обект на агресия от страна на българи в Олимпийското село, съобщава БНТ, като се позовава на информация на „Франс Прес".

Името на спортиста не се посочва, но по всяка вероятност става въпрос за някой измежду състезателите по гребане Георги Божилов и Кристиян Василев, пише агенция „Фокус".

"Води се разследване по случая, при който спортист от българската делегация е причинил наранявания на няколко камериерки, работещи в олимпийското село", се казва в съобщението на полицията в Рио де Жанейро.

Една от чистачките е дала показания, че инцидентът се случил, докато тя и колежките й влезли в стаята, за да почистят. Спортистът настоял чистачките да напуснат стаята, като ударил една от жените, след което атакувал другите.

БОК обясни за скандала между камериерки и български спортисти в Рио

От българската делегация в Рио де Жанейро излязоха с изявление по случая, като поясниха, че Божилов и Василев не допуснали камериерките в стаята си заради непрекъснатите кражби в блока с българските спортисти.

"Малко преди 10:00 часа сутринта двамата състезатели по гребане Георги Божилов и Кристиян Василев отказват апартамента им да бъде почистван без надзор от обслужващия персонал в олимпийското село, след като предния ден от стаите им са изчезнали лични вещи.

Джаферович с тежък коментар за представянето на България в Рио

Божилов и Василев са излизали, когато 4 от чистачките се опитали да влязат без съгласие в апартамента им. Двамата състезатели отказват почистване, имайки предвид изчезналите техни вещи и вещи на техни колеги в предишните дни от Игрите - мобилни телефони, таблети и др. Чистачките обаче проявяват настоятелност, при което състезателите им препречват пътя и ги подканят да излязат, за да могат да затворят вратата, тъй като им предстои излизане.

Малко по-късно една от жените подава оплакване до администрацията на блока, че е била "обект на агресия", което изобщо не отговаря на истината. Имайки предвид реалните обстоятелства, все още съществуващата постоянна опасност от кражби и нежеланието на спортистите да бъдат притеснявани, ръководството на Българската олимпийска делегация намира за крайно неуместно и спекулативно подобно поведение от страна на обслужващия персонал", се казва още в изявлението на делегацията ни в Рио де Жанейро.

Всички новини около Олимпиадата може да следите в специализираната секция на Gong.bg – РИО 2016.